U bent hier

Projecten

Meerwaarde van een medische keuring bij een aanvraag voor een levensverzekering

Onderzoeker J. Bronsema, verzekeringsarts/RGA medisch adviseur Legal & General
Begeleiders Prof. dr. J.W. Groothoff
Prof. dr. J.J.L. van der Klink
dr. S. Brouwer

Inleiding
Aard en omvang van medische waarborgen voor het afsluiten van een levensverzekering worden voornamelijk bepaald door het verzekerd belang, de leeftijd van de kandidaat-verzekerde en wet- en regelgeving. De medische waarborgen variëren in omvang van een gezondheidsverklaring tot een uitgebreide medische keuring met o.a. laboratoriumonderzoek.
Onderzoek naar de meerwaarde van een medische keuring met aanvullend laboratoriumonderzoek t.o.v. een gezondheidsverklaring is in het kader van een aanvraag van een levensverzekering slechts beperkt voorhanden.

Doelstelling
Doel van het onderzoek is om de meerwaarde van een medische keuring met aanvullend laboratoriumonderzoek te onderzoeken ten opzichte van een gezondheidsverklaring in het kader van een aanvraag van een levensverzekering.
Een meer gericht keuringsbeleid, waarbij in het selectieproces primair volstaan kan worden met een gezondheidsverklaring en alleen op indicatie gericht aanvullend onderzoek wordt gevraagd. Het voorkomt onnodig belastend medisch onderzoek, verkort het aanvraagproces, verlaagt de kosten en maakt acceptatie van levensverzekeringen mogelijk waar aanvullend medisch onderzoek niet altijd, of niet altijd direct, beschikbaar is.

Vraagstelling
Is er met de variabele ‘verzekerd belang’ en de variabelen uit de gezondheidsverklaring, leeftijd, geslacht, rookgedrag, opgegeven BMI, familieanamnese en al dan niet bestaan van tariferende aandoening, een uitspraak te doen over de kans op het bestaan van een risicoverhogende (tot oversterfte leidende) waarde voor respectievelijk de bloeddruk, het vetspectrum en de glucosewaarde?

Methode
In de periode 2007-2010 werd een bestand met keurings-en verzekeringstechnische data van ruim 13.000 aanvragen vastgelegd. Middels uni- en multivariabele statistische analyses worden mogelijke verbanden tussen de onafhankelijke variabelen uit de gezondheidsverklaring en verzekeringstechnische aanvraag en de afhankelijke variabelen bloeddruk, het vetspectrum en de glucosewaarde, afzonderlijk en in samenhang onderzocht. Drempelwaarden worden bepaald aan de hand van manuals van herverzekeraars en klinische richtlijnen.

Resultaten
Fase: data-analyse

Looptijd project
Deelproject afgerond medio 2012. Gehele onderzoekstraject gepland 2014-2015.

Support

Legal & General Nederland
Laapersveld 68
1213 VB Hilversum

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer