U bent hier

Projecten

Overgewicht en arbeidsongeschiktheid bij zelfstandig ondernemers: prospectief onderzoek

Onderzoekers Marjan Erkamp - De Amersfoortse Verzekeringen
Viona Lapré-Utama - De Amersfoortse Verzekeringen
Begeleiders Prof. dr. J.W. Groothoff
dr. S. Brouwer

Inleiding
Overgewicht en obesitas vormen een steeds groter probleem in vele westerse landen, en zo ook in Nederland. Naast de effecten van overgewicht op de gezondheid van de Nederlandse bevolking zijn er ook economische consequenties.
Denk hierbij aan de kosten van de gezondheidszorg, maar ook aan indirecte kosten zoals ziekteverzuim, productieverlies en uitkeringslasten.
Een van de maatregelen van de particuliere verzekeringsmaatschappijen om de uitkeringslast als (in)direct gevolg van overgewicht te reduceren, is het geven van een premietoeslag bij het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering, aan mensen met overgewicht.
Uit verschillende case-controle studies en cross-sectionele studies is gebleken dat er aanwijzingen zijn voor een positieve relatie tussen obesitas en ziekteverzuim. Er zijn echter nog geen longitudinale studies van goede methodologische kwaliteit verricht die deze relatie ook hebben bewezen. Bovendien zijn de verrichtte onderzoeken gebaseerd op studiepopulaties met werknemers en zijn er geen studies bekend die zelfstandig ondernemers als studiepopulatie hebben genomen.
Tevens is nog nooit onderzocht of zelfstandigen die een premietoeslag hebben gekregen wegens overgewicht ook daadwerkelijk zorgen voor hogere uitkeringslasten.

Doelstelling
Doel van dit onderzoek is om inzicht te verkrijgen in de relatie tussen BMI en arbeidsongeschiktheidsvolume bij verzekerde zelfstandig ondernemers.
Daarnaast willen wij onderzoeken of het geven van een premietoeslag aan verzekerde zelfstandig ondernemers met overgewicht voldoende risiconivellerend werkt.

Methode
Onderzoekspopulatie
Voor dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van alle in 2008 afgesloten arbeidsongeschiktheidspolissen voor zelfstandig ondernemers. Over deze groep wordt informatie verzameld ten aanzien van o.a. acceptatievoorwaarden (zoals premietoeslag bij verhoogde BMI) en het claimen van arbeidsongeschiktheid, met een follow-up van 5 jaar.

Resultaten
Tussentijdse resultaten worden in 2013 verwacht.

Looptijd project
2011- 2014

Support

De Amersfoortse Verzekeringen
Antwoordnummer 128
3800 VB Amersfoort

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer